Piramid Makanan Malaysia 2020

Panduan Pengambilan Makanan Harian

  • Adik-adik digalakkan makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

  • Kurangkan makan makanan yang digoreng dan manis

  • Digalakkan minum air kosong 6-8 gelas sehari

Pinggan Sihat Malaysia

Pinggan Sihat Malaysia (Konsep Suku Suku Separuh) adalah satu alat visual cara bagi adik-adik bagi merancang pengambilan makanan. Ia boleh membantu:

  • Mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan

  • Kawal pengambilan nasi, pastikan suku sahaja (seperti segenggam tangan adik-adik)

  • Pastikan adik-adik makan makanan berprotein seperti ikan, ayam dan daging

  • Minum bersama air kosong

Minum air kosong secukupnya

Semasa bersenam, badan adik-adik akan berpeluh, jadi minum air kosong ya bagi memastikan badan ada air secukupnya

Digalakkan minum air kosong 6-8 gelas sehari

Kepentingan minum air kosong

  • Memberi tenaga kepada otot

  • Mencantikkan kulit

  • Menggantikan cecair badan

  • Membantu fungsi usus

Lihat, Hidu dan Rasa

Contoh Makanan Selamat untuk Dimakan

Makanan yang disediakan menggunakan penyepit makanan

Makanan dihidang di bawah tudung saji

Makanan yang disediakan menggunakan pembalut makanan

Makanan dimasak dalam periuk sehingga mendidih

Contoh Makanan Rosak

Makanan yang disediakan tanpa memakai sarung tangan

Makanan yang telah dihinggapi lalat

Makanan yang tidak dimasak dengan betul

Makanan yang tidak ditutup

Pengiraan BMI

  • BMI adalah singkatan kepada Body Mass Index yang mana ia merupakan satu standard dalam mengukur Indeks Jisim Tubuh seseorang individu.

  • Pengetahuan dalam mengukur BMI adalah amat penting bagi anda mengetahui kategori tubuh badan anda seperti:

    1. Kurang berat badan (Underweight)

    2. Berat badan normal (Normal body weight)

    3. Berlebihan berat badan (Overweight)

    4. Obesiti (Obese)

  • Cara pengukuran BMI adalah seperti di gambar rajah di sebelah

  • Ilmu pengetahuan berkenaan BMI ini secara tidak langsung menjadi satu indikator bagi anda merangka intervensi pengurusan berat badan bagi memastikan anda berada dalam kategori berat badan normal.

Jom Baca Label

  • Label makanan memberi anda maklumat tentang kandungan produk makanan. Mengikut undang-undang kebanyakan makanan yang siap dibungkus mesti mempunyai label yang mengandungi:

    1. Nama produk (Contoh : Roti)

    2. Tarikh luput (Contoh : GUNA SEBELUM @ TARIKH LUPUT)

    3. Bahan ramuan (Contoh : tepung, gula, serbuk penaik - disenaraikan secara menurun daripada paling banyak hingga paling sedikit

    4. Nama dan alamat pengeluar (Contoh : maklumat syarikat/ kilang yang mengeluarkan/ membungkus atau mengedar makanan

    5. Cara penyimpanan (Contoh : panduan untuk menyimpan makanan sebelum atau selepas dibuka

    6. Maklumat pemakanan (Matlumat nutrisi makanan seperti tenaga, karbohidrat, lemak, protein, kalsium - menurun mengikut berat)

Panduan memilih makanan

  • Belilah makanan berbungkus yang berlabel

  • Jangan beli atau makan makanan yang melewati tarikh luput

  • Baca dengan teliti dan patuhi cara penyimpanan makanan

  • Elakkan membeli makanan dengan bungkusan yang telah rosak

  • Teliti senarai ramuan. Jika gula atau garam merupakan ramuan pertama, ini menunjukkan makanan tersebut tinggi kandungan gula atau garam

  • Fahami dan bandingkan maklumat pemakanan sebelum membeli produk

  • Pilih makanan yang rendah lemak, gula dan garam